„Битка за знање“ за савремено образовање

april 15, 2017 u rubrici вести autor Марија Николић

У оквиру програма „Битка за знање“  Фонда B92 покренута је акција  KODigranje, намењена развоју информатичке  писмености код деце основношколског узраста.

Битка за знање и акција KODigranje подразумевају опремање свих основних школа у Србији различитом IT опремом и тзв. mBot роботима, обуку наставника да модерну опрему и роботе користе као наставно средство како би деци пружили квалитетно образовање, као и организацију током такмичарске лиге у којој ће, са својим тимовима, учествовати све школе којима је опрема  донирана.

Наиме, наша школа се пријавила за донацију Фонда B92 и изабрана је у другом кругу акције KODigranje програма Битка за знање.

Обуку стручног усавршавања за коришћење mBot робота као наставног средства, која је одржана у ОШ „Нада Пурић“ у Ваљеву, похађала је наставница математике и рачунарства Марија Вујичић, где јој је по завршетку обуке уручена донација од 5 mBot робота.

Са аспекта стручног рада, своје стечено искуство на обуци, поделићу са вама у овом чланку.

4Наиме,  сматрам да је ово један велики корак за наше школство. Разумевање базичног програмирања и кодирања осим што је део описмењавања за 21.век, подстиче код деце развој креативности, критичког мишљења, самопоуздања… Програм информатике од следеће школске године биће веома озбиљан и са много елемената програмирања, па ће нам ови роботи бити од велике важности.

mbot11703300728257

Инспирисани овом акцијом, у нашој школи органозовали смо секцију Програмирања и роботике, коју ће држати наставник технике и информатике Александар Вујичић у сарадњи са наставницима актива  математике. Чланови секције биће изабрана група ученика од V до VIII разреда који ће учити основе програмирања, решавати задатке које mBot робот треба да извршава  и припремати се за предстојећу такмичарску лигу  KODigranje, чије ће прво коло такмичења бити одржано крајем априла, а финале такмичења крајем јуна.

 

Марија Вујичић,  проф.математике и рачунарства