ИЗ КОМШИЛУКА: Школа из Пецке славила „Дан тачке”

septembar 16, 2015 u rubrici вести autor Дејан Алексић

Кључна тачка, тачка ослонца, нулта тачка, слаба тачка, тачка топљења, тачка кључања, Брајева азбука од тачака, тачка дневног реда, покретање са мртве тачке, тачка преламања, најудаљенија тачка, бела тачка у спорту, црна тачка у саобраћају…Каквих све нема тачки, а после сваке увек има још нека…

Око три милиона едукатора у више од сто земаља света од 2009. године сваког 15. септембра обележавају „Дан тачке” („The dot day”), а ове године, свој допринос у томе дала је и Основна школа „Војвода Мишић” из Пецке, која је, по њиховим сазнањима, била једина школа из Колубарског округа у овогодишњој прослави.

-Све је почело обрађивањем књиге „The dot” Peterа H. Reynoldsа. То је прича о брижном учитељу који се усудио да не посумња у способност свог ученика  довољно храбарог да направи свој траг. Оно што почиње са малом тачком на папиру постаје помак у поверењу и храбрости, полазећи на пут самооткривања и дељења. Ова прича инспирисала је многобројну децу и одрасле широм света – каже Биљана Вукашиновић, педагог у школи у Пецкој, напомињући да „Дан тачке” не представља слављење интерпукцијског знака.

За ученике ОШ „Војвода Мишић” ово је била прилика да се ангажују на један нов начин, да се покрену са мртве тачке. Сваки наставник и ђак узели су  различито учешће у обележавању овог дана. На српском кроз писмене радове, на техничком кроз обраду круга на различитим материјалима, математичари кроз тачку као почeтак дужи, хемичари као тачку кључања и топљења, на ликовном кроз примену посебне сликарске технике – поинтилизма, енглеском кроз огледне часове, руском кроз игру Бинго, физичком кроз игру твистер, учитељи кроз ликовне радове, такмичење у кликерима и све оно што може да се  повеже са тачком,…

-Са педагошке стране ово је била прилика да ученици пронађу сопствени стил и приступ у учењу, да се подстакну на кретивност и слободу у изражавању као и за развој једне од најбитнијих ствари -другарства. Подсетили смо се да постоји део нас којима су тачке посебно важне за учење, рецимо за слабовиди који уче уз помоћ Брајеве азбуке, која је, као што знамо, од тачака. Сви чланови колектива и ученици имали су прилику да оставе само свој, специфичан траг – чули смо од школског педагога, која је изразила наду да ће ово инспирисати и остале да узму учешће следећих година, као и да ће се овим путем, у тешким временима за просвету, одати почаст свим наставницима који код ученика не виде празан лист папира већ „поларног медведа затрпаног у снегу” а од тачке – „планету и свемир око ње”.

- Уз веру  да ово није тачка за крај реченице већ за почетак једне нове…-додала је Биљана Вукашиновић.Tačka 1 Tačka 3