ЛИТЕРАТУРА ЗА СВА ВРЕМЕНА

septembar 20, 2018 u rubrici вести autor Дејан Алексић

Реконструкција основне школе „Браћа Недић“ већ је изазвала пажњу шире јавности, а чињеница да је објекат добио потпуно ново рухо направила је и својеврстан домино ефекат. Бројни појединци су почели да се јављају и да нуде своју помоћ у даљем унапређену услова за ученике и запослене, а прва која која је конкретизовала ову замисао је некадашња учитељица ове школе Гроздана Станисављевић. Ова пензионерка се обратила нашем директору Зорану Петровићу са намером да поклони вреедну збирку књига која ће корситити ђацима и наставницима за стручно усавршавање. Реч је о 250 наслова које је њој постхумно завештао завештао дугогодишњи пријатељ Милан Лукић са којим је делила добро и зло пуних 30 година.

- У овом својеврсном легату налази се много књига које је Милан скупљао током живота, од којих сам ја направила избор од 250 наслова који се могу искористити у школи. Поред лектире која је заступљена наставном програму, ту су и стручне књиге попут лексикона и енциклопедија, приручници који могу помоћу у раду професорима, али и романи домаћих и страних аутора. Осетила сам носталгију прима школи у којој сам и сама била ученик, а касније и учитељица тако да нисам имала дилему коме би требало усмерити ову збирку – рекла је приликом уручивања донације Гроздана Станисављевић.

Наш директор, Зоран Петровић, рекао је да овај вредан поклон у виду литературе за сва времена представља гест бивше раднице који заслужује сваку захвалност и да је ово тек почетак сарадње  са учитељицом Грозданом која сада живи на релацији Ваљево – Драгијевица јер је она одлучила да настави са акцијом прикупљања књига са своју школу, а поред литературе прихватила је на себе и набавку уметничких слика, тако да ће нове просторије установе ускоро бити обагаћене и овим поклонима.

- Дочекали смо да добијемо једну од најмодернијих школа у западној Србији, а сада поред савремених кабинета и најновије технике имамо част да даровима појединаца оплеменимо простор и библиотеку, тако да смо поносни на све што се даље ради у овом смеру – казао је наш директор.