LITERATURA ZA SVA VREMENA

septembar 20, 2018 u rubrici vesti autor Dejan Aleksić

Rekonstrukcija osnovne škole „Braća Nedić“ već je izazvala pažnju šire javnosti, a činjenica da je objekat dobio potpuno novo ruho napravila je i svojevrstan domino efekat. Brojni pojedinci su počeli da se javljaju i da nude svoju pomoć u daljem unapređenu uslova za učenike i zaposlene, a prva koja koja je konkretizovala ovu zamisao je nekadašnja učiteljica ove škole Grozdana Stanisavljević. Ova penzionerka se obratila našem direktoru Zoranu Petroviću sa namerom da pokloni vreednu zbirku knjiga koja će korsititi đacima i nastavnicima za stručno usavršavanje. Reč je o 250 naslova koje je njoj posthumno zaveštao zaveštao dugogodišnji prijatelj Milan Lukić sa kojim je delila dobro i zlo punih 30 godina.

- U ovom svojevrsnom legatu nalazi se mnogo knjiga koje je Milan skupljao tokom života, od kojih sam ja napravila izbor od 250 naslova koji se mogu iskoristiti u školi. Pored lektire koja je zastupljena nastavnom programu, tu su i stručne knjige poput leksikona i enciklopedija, priručnici koji mogu pomoću u radu profesorima, ali i romani domaćih i stranih autora. Osetila sam nostalgiju prima školi u kojoj sam i sama bila učenik, a kasnije i učiteljica tako da nisam imala dilemu kome bi trebalo usmeriti ovu zbirku – rekla je prilikom uručivanja donacije Grozdana Stanisavljević.

Naš direktor, Zoran Petrović, rekao je da ovaj vredan poklon u vidu literature za sva vremena predstavlja gest bivše radnice koji zaslužuje svaku zahvalnost i da je ovo tek početak saradnje  sa učiteljicom Grozdanom koja sada živi na relaciji Valjevo – Dragijevica jer je ona odlučila da nastavi sa akcijom prikupljanja knjiga sa svoju školu, a pored literature prihvatila je na sebe i nabavku umetničkih slika, tako da će nove prostorije ustanove uskoro biti obagaćene i ovim poklonima.

- Dočekali smo da dobijemo jednu od najmodernijih škola u zapadnoj Srbiji, a sada pored savremenih kabineta i najnovije tehnike imamo čast da darovima pojedinaca oplemenimo prostor i biblioteku, tako da smo ponosni na sve što se dalje radi u ovom smeru – kazao je naš direktor.