Математичко такмичење „МИСЛИША – 2017“

april 15, 2017 u rubrici вести autor Марија Николић

И ове школске године, наша школа наставља своју дугогодишњу традицију одржавања математичког такмичења „Мислиша“.

Организатор математичког такмишења „Мислиша“  јесте  Математичко друштво „Архимедес“ из Београда заједно са великим бројем школа  широм наше земље, а и шире. У нашој земљи, „Мислиша“ се ове године одржава дванаести пут. Сам назив такмичења звучи веома занимљиво и привлачно, па смо одлучили да Вас мало детаљније информишемо о самом такмичењу.

          1.      Какво је то такмичење и који му је циљ?

Циљ такмичења „Мислиша“ је популаризација математике, развијање интересовања за њу код што већег броја ученика, мотивисање ученика да математику уче са задовољством (кроз решавање лепих и занимљивих задатака) и развијање логичко-комбинаторних способности ученика, ширење математичке културе код младих, подстицање ученика на дубље усвајање садржаја школске математике и мотивисање за учешће у другим конкурсима и такмичењима.

           2.      Ко може да учествује у том такмичењу?

Може да учествује сваки ученик који то жели – од 2. разреда основне  школе до 4. разреда средње школе.  Главна разлика између овог такмичења и традиционалних такмичења јесте његова масовност, као и могућност да се одједном провери знање великог броја ученика.

mississs1

Ученици петог разреда са својим сертификатима и поклонима

 3.   Када и где се одржава такмичење?

Сваке године такмичење се одржава у првој половини трећег тромесечја у матичним школама.

Ове године такмичење је одржано 9.марта 2017.године у 12 сати. У нашој школи је учествовало 97 ученика од 2. до 8. разреда, а такмичење се одржало у простоји  школске кухиње. Израда задатака за ученике 2. разреда трајала је 75 минута, а за остале разреде 90 минута.

Такмичење је појединачно и изгледа као нека игра. Пријављени ученици раде тест са задацима по разредима који у школу шаље главни организатор „Архимедес“. Тест за 2. разред има 15 задатака, а за сваки од осталих разреда по 25 задатака. Задаци су поређани по тежини, са пет понуђених одговора на сваком задатку, од којих је само један исправан. Учесник такмичења „Мислиша“ може освојити: у 2. разреду највише 60 бодова, а у осталим разредима највише 100 бодова.

По завршетку такмичења, координатори  школа  достављају листиће са одговорима „Архимедесу“ на проверу и обраду. После провере (за коју обично треба бар месец дана), свака школа, која је учествовала на такмичењу, добија извештај са сређеним резултатима. Пре пар дана, школа је добила захвалнице и пригодне поклоне у виду математичких збирки, а стигли су и резултати ученика, који су веома добри и задовољавајући и за ученике и за наставнике.

Похвалу је освојила ученица II разреда, Милица Јевтић, а треће место је освојио ученик III разреда Дане Миловановић. Честитамо Милици и Дану на постигнутом успеху и пласману, а такође честитке упућемо и свим осталим учесницима такмичења „Мислиша -2017“.

Можемо слободно да кажемо да је 9. март 2017. године у нашој школи био прави математички празник.