Обележавање 15 година од погибије пилота Миленка Павловића, Горње Црниљево

maj 4, 2014 u rubrici вести, кратке вести, обавештења autor Дејан Алексић

Данас је у спомен комплексу у Горњем Црниљеву код Осечине, родном месту пилота Миленка Павловића, одржан комеморативни скуп поводом 15. годишњице од смрти овог хероја српског народа.
У присуству породице, родбине, колега из Батајнице и РВ и ПВО, мештана села, делегације Општине Осечина, пријатеља и поклоника лика и дела покојног Миленка Павловића, одржан је парастос у цркви Обновљења храма св.Георгија-Ђурђица да би се (због лоших метео услова) у овом светом објекту наставио и културни део програма комеморације.
Присутнима су се обратили Ана Ивковић директор библиотека из Осечине (носилац организације културног дела програма), Ненад Стевановић председник Општине Осечина и Предраг Бандић бригадни генерал – командант 204.логистичке базе из Батајнице. Сви они су говорили о лику и делу Миленка Павловића.
У културном делу програма, присутнима су се обратили: Рундић Љутомир књижевник из Лознице, ученици -рецитатори ОШ “ Браћа Недић“ из Осечине и етно група из Осечине.
По завршетку овог дела програма, положени су венци на споменик Миленку Павловићу, Александру Стефановићу и палим родољубима из Горњег Црниљева.
Сви присутни су потом позвани на ручак који су домаћински организовали МЗ „Горње Црниљево“ и ФК „Миленко Павловић“ и ловачко удружење „Миленко Павловић -Пилот“ из Осечине.
Иначе спомен комплекс обухвата:
- Спомен чесму са плочама пилоту Миленку Павловићу и мајору Александру Стефановићу )погинулом 1991. год. код Товарника) као и војницима изгинулим у ратовима за ослобођење од 1912 – 1918. На спомен чесми се налази крило са авиона МиГ-29 на којeм је покојни Павловић летео када је погођен.
- Ловачки спомен-дом „Миленко Павловић -Пилот“ на којем се налазе спомен бисте овог хероја и пилота Слободана Перића који погинуо 2010.године недалеко од овог комплекса.
- Авион типа Јастреб Ј-21
- Топ са цера.
У оквиру комплекса се налази и горе споменута црква са парохијским домом и игралиште ФК “ Миленко Павловић-Пилот“.

IMAG0252 IMAG0253