Obeležavanje 15 godina od pogibije pilota Milenka Pavlovića, Gornje Crniljevo

maj 4, 2014 u rubrici vesti, kratke vesti, obaveštenja autor Dejan Aleksić

Danas je u spomen kompleksu u Gornjem Crniljevu kod Osečine, rodnom mestu pilota Milenka Pavlovića, održan komemorativni skup povodom 15. godišnjice od smrti ovog heroja srpskog naroda.
U prisustvu porodice, rodbine, kolega iz Batajnice i RV i PVO, meštana sela, delegacije Opštine Osečina, prijatelja i poklonika lika i dela pokojnog Milenka Pavlovića, održan je parastos u crkvi Obnovljenja hrama sv.Georgija-Đurđica da bi se (zbog loših meteo uslova) u ovom svetom objektu nastavio i kulturni deo programa komemoracije.
Prisutnima su se obratili Ana Ivković direktor biblioteka iz Osečine (nosilac organizacije kulturnog dela programa), Nenad Stevanović predsednik Opštine Osečina i Predrag Bandić brigadni general – komandant 204.logističke baze iz Batajnice. Svi oni su govorili o liku i delu Milenka Pavlovića.
U kulturnom delu programa, prisutnima su se obratili: Rundić Ljutomir književnik iz Loznice, učenici -recitatori OŠ “ Braća Nedić“ iz Osečine i etno grupa iz Osečine.
Po završetku ovog dela programa, položeni su venci na spomenik Milenku Pavloviću, Aleksandru Stefanoviću i palim rodoljubima iz Gornjeg Crniljeva.
Svi prisutni su potom pozvani na ručak koji su domaćinski organizovali MZ „Gornje Crniljevo“ i FK „Milenko Pavlović“ i lovačko udruženje „Milenko Pavlović -Pilot“ iz Osečine.
Inače spomen kompleks obuhvata:
- Spomen česmu sa pločama pilotu Milenku Pavloviću i majoru Aleksandru Stefanoviću )poginulom 1991. god. kod Tovarnika) kao i vojnicima izginulim u ratovima za oslobođenje od 1912 – 1918. Na spomen česmi se nalazi krilo sa aviona MiG-29 na kojem je pokojni Pavlović leteo kada je pogođen.
- Lovački spomen-dom „Milenko Pavlović -Pilot“ na kojem se nalaze spomen biste ovog heroja i pilota Slobodana Perića koji poginuo 2010.godine nedaleko od ovog kompleksa.
- Avion tipa Jastreb J-21
- Top sa cera.
U okviru kompleksa se nalazi i gore spomenuta crkva sa parohijskim domom i igralište FK “ Milenko Pavlović-Pilot“.

IMAG0252 IMAG0253