PREDLOG PLANA UPISA U SREDNJE ŠKOLE Dva ili tri odeljenja u Osečini ?

januar 30, 2015 u rubrici вести autor Дејан Алексић

Prilikom usaglašavanja predloga Plana upisa učenika u srednje škole za školsku 2015/2016. godinu, na radnom sastanku na Ubu sa direktorima svih srednjih škola iz Mačvanskog i Kolubarskog okruga i predstavnicima  lokalnih samouprava, za razliku od ostalih, predstavnik Osečina Milan Simić, zamenik predsednika Opštine imao je primedbe na nacrt rešenja Školske uprave. On je rekao da je opština Osečina predložila da se u narednoj školskoj godini upišu tri odeljenja srednje škole, a Školska uprava je odobrila samo dva i da Osečina neće odustati od svog zahteva.

- Ove godine imamo 129 učenika završnog razreda i tražili smo tri odeljenja, čak i ogledno od 24 učenika. Smatramo da možemo da upišemo dovoljan broj novih srednjoškolaca.  Nije sporno to što naša država ima nameru da vrši racionalizaciju i štednju, ali lično smatram da je ovo malo dublja borba. Zbog toga hoću da ukažem na ključne stvari zbog kojih smo uporni u tome. Naša opština prostire se na 319 kvadratnih kilometara. Imamo 12.500 stanovnika, od toga 1.500 maloletnih, 3.000 penzionera i 1.000  neoženjenih. Od kada srednja škola funkcioniše u Osečini, ovde se udalo i ostalo preko 20 devojaka. Mi hoćemo da zidamo i da obnavljamo našu kuću, a nama je ovo jedan od motora. Da ne spominjem podatke o broju i strukturi korisnika socijalne pomoći, kao i to da deca koja dolaze iz siromašnih porodica neće moći da idu u drugo mesto da se školuju – istakao  je Simić na sastanku na Ubu, kako su preneli lokalni mediji – internet novine kolubarske.rs i list „Napred” u svom poslednjem broju.

Po rečima Zorice Jocić, načelnica Školske uprave, predlog je napravljen na osnovu pokazatelja iz prethodne školske godine.

-U prošlogodišnji Plan stavila sam jedno odeljenje. Osečina je tražila dva, a onda se ukupno upisalo samo 25 učenika. Bilo bi realno da i ove godine smanjimo na jedno odeljenje, jer broj upisanih je pokazatelj zainteresovanosti. Ove godine opština je, ne znam iz kojih razloga, predložila tri odeljenja, ali s obzirom na to da sada ima 129 učenika i da su predložena i trogodišnja zanimanja, odlučila sam da to ipak budu dva odeljenja – odgovorila je Zorica Jocić.