Владика Милутин даривао подгорске просветаре и ђаке

mart 19, 2014 u rubrici вести autor skola

„Пустите децу да долазе к мени, јер је таквих Царство небеско“, поручује Господ Христос. Верни овоме благослову Спаситељевом, директори и наставници основних школа „Браћа Недић“ и „Војвода Мишић“ из Осечине и Пецке, од повратка веронауке у наставу, своје ђаке на путу вере православне прате и подржавају. Њихови су резултати и у другим наставним областима јако добри, како у осмолеткама, тако и у даљем школовању. Подгорина ствара генерације учених и добрих људи. Наука о васпитању, записао је Свети Владика Николај, не сме се одвојити од науке Христове. Јер, школован човек без карактера опасан је по друге људе. У основним школама Осечине и Пецке, сви ђаци похађају верску наставу, што је изузетан успех тамошњих просветних радника и црквених пастира, утемељен на узајамном поштовању и одличној сарадњи.

У данима прославе великих јубилеја – 1700 година од објаве Миланског едикта, два века од рођења Ловћенског Тајновидца Петра II Петровића Његоша и деценије од канонизације Светог Николаја Српског, архијерејски намесник подгорски, прота-ставрофор Раденко Андрић предложио је Његовом Преосвештенству Епископу ваљевском Г. Милутину да својим Aрхијерејским граматама одликује директоре школа Осечине и Пецке, Зорана Петровића и Слободана Тодорића, за љубав коју граде и негују према веронауци и добру сарадњу са црквом. Дирнут чашћу која му је као архијереју указана, Владика Милутин то је и учинио на приредби у Народној библиотеци Осечине, у оквиру које су ученици основних школа „Браћа Недић“ и „Војвода Мишић“ песмом и игроказом дочарали гоњења Хришћана у Римском царству, објаву Миланског едикта и значај слободе исповедања Хришћанства за напредак човечанства кроз векове.

- Проћи кроз Осечину много значи, а свратити још више. Кад год овим крајевима прођем, сетим се речи Владике Николаја „Осечина, од зла одсечена“. Те речи и нас и вас обавезују. Не бих ништа више додао. Деца су лепо све рекла – поручио је Владика Милутин у обиљу радости домаћина овог изузетног сабрања. Уручивши грамате директорима, Владика Милутин школе је даривао „Охридским прологом“, драгоценим делом Светог Владике Николаја Српског, а ученике иконицама Светог Нектарија Егинског, светитеља који помаже деци и чија је љубав према познању науке Христове и богоугодним делима пројављена у данима детињства.

Школе у Осечини и Пецкој су јако старе. Први писани трагови о Основној школи „Браћа Недић“ датирају из 1808. године. Тада је угледни мештанин Алекса Стошић, по завршетку високих школа у Хабзбуршкој монархији, овде отворио приватну школу. Основна школа „Војвода Мишић“ у Пецкој основана је 1841. године, подсетио је на дугу традицију подгорских образовно-васпитних установа Зоран Петровић, директор ОШ „Браћа Недић“. Стога, не чуди креативност и посвећеност данашњих наставника школа, који су са децом осмислили и реализовали приредбу у част посете Владике Милутина. У првом реду, вреди истаћи наставнике српског језика Слађану Петронијевић, ликовне културе Гордану Гладовић и веронауке Милана Станковића, Миљану Костић и Милована Стевановића. Посебну пажњу међу талентованим малишанима привукла је шестогодишња Јефимија Костић, извођењем изворне песме „Хеј, црвен цвете“ са Косова и Метохије.

По завршетку приредбе, Владика Милутин обишао је библиотеку и Музејско одељење, актуелну поставку „Шљива – симбол Подгорине“. Сабрање је завршено уз здравицу и свечани ручак у школској трпезарији.