Vladika Milutin darivao podgorske prosvetare i đake

mart 19, 2014 u rubrici vesti autor skola

„Pustite decu da dolaze k meni, jer je takvih Carstvo nebesko“, poručuje Gospod Hristos. Verni ovome blagoslovu Spasiteljevom, direktori i nastavnici osnovnih škola „Braća Nedić“ i „Vojvoda Mišić“ iz Osečine i Pecke, od povratka veronauke u nastavu, svoje đake na putu vere pravoslavne prate i podržavaju. Njihovi su rezultati i u drugim nastavnim oblastima jako dobri, kako u osmoletkama, tako i u daljem školovanju. Podgorina stvara generacije učenih i dobrih ljudi. Nauka o vaspitanju, zapisao je Sveti Vladika Nikolaj, ne sme se odvojiti od nauke Hristove. Jer, školovan čovek bez karaktera opasan je po druge ljude. U osnovnim školama Osečine i Pecke, svi đaci pohađaju versku nastavu, što je izuzetan uspeh tamošnjih prosvetnih radnika i crkvenih pastira, utemeljen na uzajamnom poštovanju i odličnoj saradnji.

U danima proslave velikih jubileja – 1700 godina od objave Milanskog edikta, dva veka od rođenja Lovćenskog Tajnovidca Petra II Petrovića Njegoša i decenije od kanonizacije Svetog Nikolaja Srpskog, arhijerejski namesnik podgorski, prota-stavrofor Radenko Andrić predložio je Njegovom Preosveštenstvu Episkopu valjevskom G. Milutinu da svojim Arhijerejskim gramatama odlikuje direktore škola Osečine i Pecke, Zorana Petrovića i Slobodana Todorića, za ljubav koju grade i neguju prema veronauci i dobru saradnju sa crkvom. Dirnut čašću koja mu je kao arhijereju ukazana, Vladika Milutin to je i učinio na priredbi u Narodnoj biblioteci Osečine, u okviru koje su učenici osnovnih škola „Braća Nedić“ i „Vojvoda Mišić“ pesmom i igrokazom dočarali gonjenja Hrišćana u Rimskom carstvu, objavu Milanskog edikta i značaj slobode ispovedanja Hrišćanstva za napredak čovečanstva kroz vekove.

- Proći kroz Osečinu mnogo znači, a svratiti još više. Kad god ovim krajevima prođem, setim se reči Vladike Nikolaja „Osečina, od zla odsečena“. Te reči i nas i vas obavezuju. Ne bih ništa više dodao. Deca su lepo sve rekla – poručio je Vladika Milutin u obilju radosti domaćina ovog izuzetnog sabranja. Uručivši gramate direktorima, Vladika Milutin škole je darivao „Ohridskim prologom“, dragocenim delom Svetog Vladike Nikolaja Srpskog, a učenike ikonicama Svetog Nektarija Eginskog, svetitelja koji pomaže deci i čija je ljubav prema poznanju nauke Hristove i bogougodnim delima projavljena u danima detinjstva.

Škole u Osečini i Peckoj su jako stare. Prvi pisani tragovi o Osnovnoj školi „Braća Nedić“ datiraju iz 1808. godine. Tada je ugledni meštanin Aleksa Stošić, po završetku visokih škola u Habzburškoj monarhiji, ovde otvorio privatnu školu. Osnovna škola „Vojvoda Mišić“ u Peckoj osnovana je 1841. godine, podsetio je na dugu tradiciju podgorskih obrazovno-vaspitnih ustanova Zoran Petrović, direktor OŠ „Braća Nedić“. Stoga, ne čudi kreativnost i posvećenost današnjih nastavnika škola, koji su sa decom osmislili i realizovali priredbu u čast posete Vladike Milutina. U prvom redu, vredi istaći nastavnike srpskog jezika Slađanu Petronijević, likovne kulture Gordanu Gladović i veronauke Milana Stankovića, Miljanu Kostić i Milovana Stevanovića. Posebnu pažnju među talentovanim mališanima privukla je šestogodišnja Jefimija Kostić, izvođenjem izvorne pesme „Hej, crven cvete“ sa Kosova i Metohije.

Po završetku priredbe, Vladika Milutin obišao je biblioteku i Muzejsko odeljenje, aktuelnu postavku „Šljiva – simbol Podgorine“. Sabranje je završeno uz zdravicu i svečani ručak u školskoj trpezariji.