Занимљива наука

april 15, 2017 u rubrici вести autor Марија Николић

   geo1

        „Ишли смо у Африку…”  

Добродошли на “црни“ континент! Добродошли на континент који је колевка људског рода,континент робова,глади и болести! Управо због тога што афрички континент у центар пажње доспева само када су у питању хуманитарне кризе, суша, глад, болести, тероризам и грађански ратови, ученици одељења 7-4, са наставницама географије и билогије, покушали су да Африку представе и из мало другачијег угла.

Наиме, они су организовали маскенбал на коме су приказали неке од народа овог континента, њихов свакодневни живот, историју, обичаје, веровања,традицију. Народи у које су се маскирали су: Бербери (Владимир Мишић), Туарези (Селена Веселиновић), Масаи (Сандра Лазаревић), Бушмани (Наташа Коларић), Банту црнци-племе Зулу (Никола Гладовић), Пигмеји и племе Химба (наставница Славица Бурмазовић), док су Тијана Драгутиновић (мумија) и наставница Јасмина Дамњановић (фараон) представиле један део историје народа Египта. Да бисмо у овом “подухвату“  били што успешнији,прво смо прикупили информације о овим народима,затим правили одећу, разноразне украсе за косу, накит, копља,лук,стрелу,пастирски штап народа Масаи, макете колиба Туарега и племена Зулу,спремали храну од неких производа који потичу из Африке, и вежбали обредни плес “Конго“. На самом часу  свако је испричао нешто најбитније и најзанимњивије о народу који представља, а играли смо и поменути плес. Најуспешнију маску, по мишљењу наставника имала је Сандра Лазаревић- Масаи, а победник по гласовима ученика је Владимир Мишић-Бербер.

Ученици сматрају да ће знање,стечено на овакав начин, бити много трајније,јер су га стекли на занимљив начин,а да ће своја искуства пренети и наредним генерацијама. Да ли смо и колико били успешни, погледајте фотографије,па просудите сами! Очекујемо коментаре!

Славица Бурмазовић, проф. географије

 

geo2